29 juni 2014

Melt-in-your-mouth blueberry cake




Den här blåbärskakan hade ett så härligt namn att jag bestämde mig för att behålla det och inte hitta på någon svensk översättning. Den skulle troligen falla lika platt som översättningen av min favorithumorserie. Nej, namnet "Simma lugnt, Larry!" gör INTE originaltiteln "Curb your enthusiasm" rättvisa. Dock rekommenderar jag serien som sådan som en av de bästa humorserierna någonsin.

Vart var vi nu igen?

Jo, jag hittade en korg med riktigt fina blåbär på marknaden häromdagen. Jag bestämde mig bums för att göra en blåbärskaka som jag haft ögonen på ett tag. I det här receptet vispar man en maräng som vänds ner i en härligt tjock smet som jag valde att smaksätta med färskmalen kardemumma. Resultatet blir en helt fantastiskt mjuk och luftig kaka som säkerligen även kan göras med färska hallon. Väldigt lätt i konsistensen och samtidigt saftig. Jag älskar dessutom det faktum att blåbären fördelas jämnt över kakan och inte sjunker till botten. Det blir så snyggt! Vill man ha kakan ännu snyggare ska man använda strösocker istället för muscovado, som jag använde. Då får man rent visuellt en bättre kontrast mellan de mörka blåbären och resten av kakan.

Först tänkte jag täcka kakan med en cream cheese-frosting med smak av citron. Jag är nämligen övertygad om att det skulle passa kanonbra till och dessutom göra den lite festligare. Men en akut brist på färskost gjorde att det istället fick bli vaniljsås - och det blev väldigt gott det också. Om den högst upprörande situationen skulle uppstå att varken färskost eller vaniljsås finns att tillgå, så tveka inte på att äta den bara som den är. Jag har provat och det är smaskens det också.

Så, det här är mitt alternativ till blåbärspaj i sommar!

Melt-in-your-mouth blueberry cake

2 äggvitor
0,6 dl strösocker

120 g smör
1,2 dl muscovadosocker (eller strösocker)
1/4 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
1 tsk vaniljpulver el. vaniljextrakt
2 äggulor
3,6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,8 dl mjölk (3%)
3,5 dl färska blåbär
1-2 msk vetemjöl
1 msk muscovadosocker (eller strösocker)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (24 cm i diameter) och smöra pappret och formens kanter.

Vispa äggvitorna i en metall- eller glasbunke. När de bildar mjuka toppar tillsätter du sockret, 1 msk i taget. Vispa tills du har en blank och fast maräng som bildar styva toppar.

Rör smör och socker fluffigt. Tillsätt salt, nymalen kardemumma, vaniljpulver och äggulor och fortsätt röra på medelhastighet. Blanda mjöl och bakpulver separat och häll det sedan i smeten växelvis med mjölken.

Vänd ner marängen i smeten. Blanda blåbären med 1-2 msk vetemjöl, de ska vara helt täckta av mjöl vilket hindrar dem från att sjunka till botten av kakan under gräddningen. Vänd ner bären försiktigt i smeten så att de inte går sönder.

Blåbär täckta av vetemjöl

Häll smeten i formen och strö över 1 msk socker. Grädda i mitten av ugnen ca 55 min, prova med en sticka i mitten.

Härligt tjock smet...

...nu beströdd med socker.



Lycka till!


Jag har utgått från det här receptet. Jag tillsatte kardemumma, använde muscovadosocker och ändrade lite i tillvägagångssättet.


25 juni 2014

Krusbärsgrottor

Möra och härliga krusbärsgrottor


Färgen på krusbärscurden kanske inte direkt skriker krusbär, men gott blev det!

När jag strosade runt i affären idag hamnade blicken plötsligt på en ask med....s...sta...nämenvadstårdetnu...Stachelbeeren! Stachelbeeren. Vad är det? Men... det verkar ju vara krusbär! Japp, en snabb koll och de var lite lätt ludna, om än något större än vad jag minns dem från mormors trädgård. Mormors trädgård ja. Sommarlovsflashback så det förslår. Där fanns det en krusbärsbuske som fick återkommande besök av ett gäng barfotade barnbarn som förtjust åt av de något för syrliga bären.


Jag insåg att jag bara var tvungen köpa den där asken, även om det kändes extremt ocharmigt. Jag vet inte vad det är, men så fort jag köper rabarber (och nu även krusbär), så känner jag mig extremt urban. Rabarber och krusbär tillhör i min värld sådant man ska plocka själv. Antagligen känner jag så för att jag är uppvuxen på landet, men bor man nu i en storstad så gör man! Man får anpassa sig. Så jag traskade hem med en ask krusbär och ett nytt tyskt ord i bagaget.

Jag bestämde mig för att göra en curd av dessa krusbär och använda dem som fyllning i traditionella grottor, inspirerad av 175 graders härliga rabarbergrottor. Det är alltså det receptet jag har utgått ifrån på själva grottorna. Curden är något av ett hemma-experiment. Och vill man inte göra egen curd, kan man naturligtvis använda valfri sylt istället.

Resultatet blev väldigt, väldigt gott. Fantastiskt bra recept på själva kakorna. Dock är jag är lite kluven till färgen på min curd. Muscovadosockret gav den en kola-aktig ton som inte direkt skriker "krusbär" när man ser den. Men sockrets karamelliga smak tillsammans med vanilj och krusbärens syra gjorde att den här curden blev äta-direkt-ur-kastrullen-god. Bästa betyget, alltså. Sanningen är väl den att om man använder vanligt strösocker så kommer ändå färgen på curden bli något trist. Smaken får styra i det här läget, man får ta det man gillar bäst!

Krusbärscurd:
(ungefär en halv sats går åt till krusbärsgrottorna)
250 g färska krusbär
1,25 dl vatten
1,5 msk majsstärkelse
1 dl muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
2 äggulor
25 g smör

Gör så här:
Låt krusbären puttra tillsammans med vattnet under lock i ca 10 min. Passera dem sedan genom en sil och ta vara på vätskan. Häll tillbaka denna i kastrullen och strö över stärkelsen och häll i socker, äggulor och smör och låt sjuda - inte koka - under konstant vispning tills curden tjocknar. Låt svalna.


Krusbärsgrottor:
ca 20 st

200 g smör, skuret i tärningar
80 g florsocker (1,25 dl)
40 g marsanpulver
1 krm hjorthornssalt
200 g vetemjöl (3,25-3,5 dl)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175-180 grader.

Blanda mjölet och hjorthornssaltet för sig. Kör sedan kort ihop alla ingredienserna i en matberedare (eller arbeta ihop degen för hand). Rulla små bollar à 25 g och ställ i små kakformar.


Gör en ordentlig fördjupning med tummen i varje och fyll med ca 1 tsk curd. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Kakorna ska bli lite lätt gyllene och inte vara kladdiga i mitten.

Njut!




















23 juni 2014

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde

Minipavlova med smak av vanilj, toppad med lemon curd och vaniljgrädde

Tårtor är härligt, men ibland vill man ha något festligt som är lite enklare och snabbare att fixa. Något som man kan göra i portionsstorlek och som bara osar sommar, sol och lyxfika. Vad sägs om pavlova i portionsformat? Med smak av vanilj, toppade med hemgjord lemon curd och en rejäl klick fluffig vispgrädde?

Tyvärr osade det inte bara sommar i mitt kök när dessa pavlovor skulle se dagens ljus. Det osade också lite grann av ouppbyggligt språk när 12 pavlovor åkte raka vägen ner i sophinken. Min första omgång rördes nämligen ihop ungefär samtidigt som tre barn skulle äta kvällsmat och det var inte alls en lyckad kombination. Varför gör jag så? Varför?? Gör om, gör rätt. Det kanske borde bli min bloggs nya namn?

Hur som helst. Ovanstående fadäs betyder inte alls att dessa är svåra att göra. Tvärtom. Det här receptet på pavlova är en enkel kallvispad maräng och lemon curden utgör inga konstigheter. Den här gången är det Martha Stewarts variant som jag provar, för omväxlings skull. Man kan såklart köpa färdiggjord om man hellre vill det.

Dessa pavlovor avnjöts igår av ett härligt gäng knattegruppsdeltagare. Tack för att ni återigen ställde upp som mina försökskaniner, det var jättekul att ha er här!

Och slutligen en liten teknisk kommentar. I det här receptet ska man använda caster sugar, vilket är ett mycket finkornigt socker. Man skulle kunna säga att det är ett mellanting mellan strösocker och florsocker och man ser det ofta i amerikanska recept. Här i Tyskland finns det turligt nog att köpa i mataffären, men i Sverige vet jag inte om det går att få tag i? Jag kan inte minnas att jag har sett det, i alla fall. Jag har här vägt mängden finkornigt socker och det går säkerligen lika bra att använda motsvarande mängd strösocker.


Pavlovor i portionsformat
12 st

4 äggvitor (spara äggulorna till lemon curden!)
2,4 dl finkornigt socker (motsv. ca 215 g)
1 tsk citronsaft el. vitvinsvinäger
1 tsk vaniljessens el. vaniljpulver
0,5 tsk majsstärkelse

Gör så här:
Använd en absolut ren bunke, helst av metall eller glas - inte plast. Fettrester är svårare att få bort från plast och kan orsaka problem när du ska vispa maräng.

Vispa äggvitorna på medelhög hastighet tills dess mjuka toppar bildas (stanna vispen och titta på marängen). Tillsätt sockret 1 msk i taget under konstant vispning. Fortsätt vispa tills du har en blank och styv maräng. Häll i övriga ingredienser (strö över majsstärkelsen) och vänd ner dessa försiktigt.


Använd en matsked och klicka ut marängen på bakplåtspappersbeklädd plåt. Jag knödde in alla 12 på samma plåt och det gick bra, de flyter inte ut särskilt mycket. Försök få till en liten fördjupning i mitten genom att bygga upp kanterna på varje maräng.

En fördjupning avsedd för lemon curden.

Grädda i 135 grader i ca 55-60 min. När gräddningstiden är klar, stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt. Låt marängerna vara kvar tills ugnen svalnat helt, det kan hända att de krackelerar lite under den här torkningstiden, men det gör absolut inget. Lossa dem försiktigt med en tunn stekspade eller liknande. De ska vara mjuka och sega i mitten.


Lemon curd
OBS! Jag gjorde 1,5 sats till mina 12 pavlovor!
4 äggulor
2,4 dl strösocker
skal av 2 citroner
0,8 dl pressad citron (motsvarar ca 1-2 citroner)
1 nypa salt
90 g osaltat smör, skuret i bitar

Gör så här:
Häll alla ingredienserna i en kastrull, utom smöret. Rör konstant på medelhög värme tills krämen tjocknar. Detta tar ca 5-7 minuter. Tag av kastrullen från värmen. Rör i smöret, lite i taget. Sila krämen för att få den slät och fin. Täck över med plastfolie (lägg plastfolien direkt an mot krämen) och förvara i kylskåp.


Till garnering behövs även:

Vispgrädde, ca 5 dl
2 tsk vaniljpulver
1-2 msk florsocker

Gör så här:
Vispa grädden och tillsätt vaniljen och sockret mot slutet.

Jordgubbar, ca 6-12 st.
Gör så här:
Skölj, torka och skiva dem, eller lägg på en hel jordgubbe på varje pavlova om du hellre vill det.

Gör i ordning pavlovorna en kort stund före servering genom att skeda på generöst med lemon curd och toppa med vispgrädde och skivade jordgubbar (eller något annat färskt bär).




Mycket gott och friskt med bären till! Rekommenderas varmt!

Receptet är hämtat från baker chick, men istället för 6 st pavlovor som originalreceptet föreslår så gjorde jag 12. Jag tyckte det blev en lagom storlek på dem då.









19 juni 2014

Fraisier - fransk jordgubbstårta

Fraisier, en smarrig fransk jordgubbstårta fylld med crème pâttisière





Midsommarafton står för dörren. Jag är inte direkt någon midsommarfanatiker, men jordgubbar är ju såklart ett givet inslag. Och gärna i en tårta! Nyligen gjorde jag en variant med salt karamell och smörkräm som jag absolut inte skulle tacka nej till om den stod på midsommarbuffébordet. Och här är nu ytterligare en jordgubbstårta, även om den som tips inför morgondagen kanske kommer i senaste laget...

'


Den här tårtan - en sk. fraisier - har jag haft mina ögon på länge. Rätt gjord ser den superproffsig ut. Eller som Mary Berry har uttryckt det "tricky to achieve, but certain to impress". Ja, en fraisier är definitivt lite mer avancerad än en vanlig gräddtårta, men absolut inget mission impossible. Det svåra ligger, enligt min mening, främst i själva monteringen av tårtan.

Hur gör man då en fraisier? Det finns många olika varianter på denna läckerhet, men klassiskt verkar den bestå av följande: en tårtbotten som delas i två delar och som får utgöra tårtans golv och tak. För extra saftighet och syra penslas de med en citronsockerlag. Mellan bottnarna finner man ett föredömligt tjockt lager av vaniljkräm - eller crème pâttisière, om vi nu ska hålla oss till den något elegantare franska benämningen - som måste ha den rätta fasta konsistensen, annars blir det bara pannkaka av alltihop. Tårtan erhåller sin wow-faktor genom de halverade jordgubbarna som kantar fyllningen. Överst, ett lock av vit marsipan! Jamen ni hör ju själva. Det kan ju inte bli annat än succé.

Jag bestämde mig för att följa just Mary Berrys recept på fraisier. För den intresserade finns det en tutorial på youtube, se här. Jag har bara ändrat lite i tillvägagångssättet på tårtbotten, där jag var Jan Hedh trogen. Jag struntade dessutom i att tillsätta likör till vaniljkrämen, jag är nämligen inget stort fan av spritsmak i bakverk.

Och hur smakade den här läckerheten då? Jag skämtar inte när jag säger att det är en av de godaste tårtorna jag har ätit. Men så är jag också ett stort fan av vaniljkräm... Bottnarna smakar gudomligt av citron och är extra saftiga tack vare citronsockerlagen. Och visst ser den festlig ut, även om mitt handlag definitivt inte medger fullständig perfektion (man skulle kunna misstänka att jag druckit ovan nämnda likör innan jag skar tårtbotten, men så var inte fallet...)!


Fraisier
(receptet är lagom för en form à 24 cm i diameter)

Tårtanslag Génoise
4 ägg
125 g socker
rivet skal av 2 citroner
125 g mjöl
50 g smält osaltat smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper i botten på formen. Smörj inte formens kanter.

Häll ägg, socker och rivet citronskal i en värmetålig bunke och ställ över vattenbad. Vispa med elvisp tills dess temperaturen når 40-45 grader. Tag av bunken från värmen och fortsätt vispa på medelhög hastighet så att smeten återtar rumstemperatur. Detta tar knappa 10 minuter, så använd gärna en Kitchen aid eller motsvarande, om du har möjlighet. Smeten ska vara ljus, voluminös och det ska gå djupa spår i den efter vispen när den är klar.

Sikta ner 2/3 av mjölet och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Sikta ner resterande mängd mjöl och vänd ner även detta. Blanda en liten mängd smet med det avsvalnade smälta smöret och vänd slutligen ner detta i smeten.

Häll försiktigt över smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Känn med sticka, den ska vara torr. Låt tårtbotten svalna i formen i ca 10 minuter, lossa den sedan försiktigt med en vass kniv längs kanterna och stjälp upp den på ett galler att svalna.


Crème pâttisière
6 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
4 hela ägg
2 äggulor
180 g strösocker
100 g majsstärkelse
150 g osaltat smör

Gör så här:
Skrapa ur vaniljstången och koka upp både fröna och stången med mjölken. Tag av från värmen. Vispa ägg, socker och majsstärkelse till en jämn smet. Jag tycker det är lättast att använda elvisp för detta ändamål. Sila över den heta mjölken i en fin stråle och vispa så att allt blandas. Häll tillbaka i kastrullen (vaniljstången skall inte längre vara med) och koka nu upp krämen igen under konstant vispning. Det bränner lätt vid! Tag av kastrullen från värmen när krämen tjocknat ordentligt (den kan innehålla klumpar i det här läget, men de försvinner snart) och tillsätt smöret i bitar. Rör tills allt smör smält och du har en slät och blank kräm. Låt svalna och ställ sedan in i kylen, väl inplastad.


Citronsockerlag:
75 g strösocker
2 citroner (saft av dessa)
0,7 dl vatten

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm försiktigt tills allt socker smält och koka sedan livligt under 2 minuter. Låt svalna.


Jordgubbar:
ca 500-600 g färska jordgubbar

Gör så här:
Tag bort ca 10-12 rejäla, fina gubbar som ska utgöra "kransen" runt fyllningen. De ska gärna ha ungefär samma höjd. Se till att de är sköljda och helt torra och dela dem sedan mitt itu. Skär bort basen så att de kan stå stadigt. Spara även några vackra exemplar till garnering. Tärna resten av gubbarna grovt, de ska få bli del av tårtans fyllning.


Ev. choklad till garnering
100 g 70% choklad, smältes varsamt i mikrovågsugn och spritsas ut på bakplåtspapper till valfria figurer. För detta ändamål använde jag en liten engångsspritspåse som jag klippte ett mycket litet hål i. Låt stelna i kylen.


Marsipan
Vit marsipan, jag föreslår färdigkavlad!


Montering av tårtan:

Skär ut ett lock av marsipan. Jag var lat och köpte färdigkavlad vit marsipan som jag förvarade i kylen. Sedan använde jag min tårtring som jag ställt in så att den precis passade tårtbottnen och stansade ut en rundel marsipan och lät den ligga i kylen innan användning.

Använd en tårtring vid monteringen alt. kanten från springformen som tårtbottnen gräddades i. Klipp till en remsa av overhead-plast eller bageriplast och lägg denna på insidan av tårtringen/springformen. Jag upptäckte att jag inte hade något av detta hemma, men eftersom nöden är uppfinningens moder fick en plastficka i A4-format känna på saxen och det gick hur bra som helst.

Skär den helt avsvalnade tårtbotten i två jämna och lika tjocka delar. Lägg tårtringen/springformskanten på ett tårtfat och lägg ner den ena halvan av tårtbottnen. Pensla den med sockerlag (Mary Berry föreslår hälften av sockerlagen, men det upplevde jag som för mycket så jag tog något mindre än så).

Tårtring, plast och en halva tårtbotten,
redo att penslas med citronsockerlag!


Tag nu de vackra, halverade jordgubbarna och lägg dem med snittytan mot plasten och tårtringen. Se till att de står så rakt och stadigt och så nära plasten de bara kan.


Bred eller spritsa på 2/3 av din härligt tjocka crème pâttisière. Jag använde spritsen eftersom jag tyckte det underlättade det kritiska momentet att få in krämen ordentligt mellan och runt jordgubbarna. Som ni förstår är det viktigt att krämen har en inte alltför lös konsistens och att gubbarna i princip är klistrade mot plasten. Annars kan det bli fult och kladdigt och tårtan kommer inte heller att hålla ihop särskilt väl när den sedan skärs upp.



Lägg nu i de tärnade jordgubbarna över krämen och täck alltihop med den sista tredjedelen av krämen.

Här har jag alltså försökt spritsa kräm emellan varje jordgubbe.

Ett täcke av vaniljkräm. Mums!

Lägg över den andra halvan av tårtbottnen med snittytan uppåt och tryck försiktigt så att den ligger an ordentligt mot den underliggande krämen. Pensla den rikligt med sockerlag.

Sista delen av tårtbottnen är på och penslad med sockerlag.
Nu ska den plastas in och förvaras i kylen i några timmar.

Innan servering bör tårtan stå kallt i några timmar (eller över natt) så att vaniljkrämen stelnar till ordentligt. Se till att tårtan är inplastad. Jag valde att inte lägga på marsipanen före denna kylskåpsinkubering ägt rum, utan väntade till en stund innan serveringen. Då tog jag bort tårtringen och plasten (spänningen var olidlig - hur skulle den se ut??) och lade på marsipanen och garnerade med jordgubbar, några chokladhjärtan och florsocker.





Bonne chance!













13 juni 2014

Enkel sommartårta med jordgubbar och salt karamell


Härlig tårta med färska jordgubbar och salt karamell


Tårtan är lättast att skära upp om den fått stå i kyl en stund.
Då stelnar karamellen och frostingen till lite grann.

Salt karamell. Det är trendigt med salt och sött just nu. Det bryts av med salt i smulpajer, chokladkakor och gud vet vad. Och jag är inte sen att hänga på, för kombinationen är helt genialisk. Och även om min klädgarderob inte uppdaterats sedan 1700-talet, så finns det ju ingen anledning att ligga på efterkälken när det gäller modet inom bakning. Så resonerar åtminstone jag och känner mig plötsligt jättenöjd med mig själv.

Första gången jag bakade den här ljuvliga tårtan gick det inte så bra. För att uttrycka det milt. Missförstå mig inte, den smakade helt fantastiskt. Men det såg ut som om någon använt den som dörrmatta. Dessutom lyckades jag smälta ner min favoritvisp när jag gjorde den salta karamellen. Kompatibiliteten mellan plastvisp och smält socker är inte jättehög, något jag kanske borde begripit redan från början. Gör om, gör rätt!

Så. Det här är en enkel tårta som baseras på två härligt mjuka och saftiga bottnar med vaniljsmak. Dessa bottnar fylls med mosade jordgubbar och dränks in i salt karamell och täcks sedan av ett generöst lager med smörkräm smaksatt med samma salta karamell. Det här är faktiskt något av det godaste jag ätit på länge och jag rekommenderar er verkligen att prova! Ja, frostingen innehåller sjukt mycket florsocker (sa jag att det är ett amerikanskt recept?), men strunta i det. Bara gör den.

Vad är då salt karamell? Karamellen är helt enkelt socker som man smälter under kraftig omrörning i en kastrull. Därtill kommer smör, grädde och salt. Lätt som en plätt! Men det finns vissa saker man bör tänka på (se receptet nedan). Karamellen kräver din totala uppmärksamhet. Inga barn i närheten. Det är vansinnigt varmt! Men i övrigt är det inga konstigheter. Och smaken är helt fantastisk, jag lovar. Passar till mer än bara den här kakan, såklart. Glass och jordgubbar, bara för att nämna ett exempel. Och sältan är absolut inte kraftig, den bara finns där lite i bakgrunden. Och gör det hela snäppet godare!

Den här tårtan blir stor (framför allt hög) och räcker till ganska många portioner. Om man vill ha en mer anspråkslös tårta kan man faktiskt halvera receptet och bara köra med en enda botten. Då skulle jag dela den bottnen och hälla karamell och mosade jordgubbar på nedre halvan, lägga på den övre halvan och sedan toppa med karamell och frosting.

Enkel sommartårta med jordgubbar och salt karamell
ger 2 st bottnar à 20 cm

3,5 dl strösocker
180 g mjukt osaltat smör
1 msk vaniljpulver
3 ägg (helst rumstempererade)
5,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk (3%)

Frosting:
9,5 dl florsocker
225 g mjukt smör
0.8 dl salt karamell
2 msk mjölk el. grädde

Salt karamell 
(räcker till både kakan och frostingen)
200 g strösocker (ca 2,4 dl)
90 normalsaltat smör, skuret i små kuber
1,2 dl vispgrädde
0,75 tsk havssalt

ca 500 g mosade färska jordgubbar + några till garnering

Gör så här:

Börja med den salta karamellen. Förbered alla ingredienserna. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Sätt plattan på mediumhög/hög värme. Så snart sockret börjar smälta vispar/rör du kraftigt med stålvisp/träredskap.

Nu börjar sockret smälta, då bildas det lite klumpar. Vispa!

När sockret är helt smält och bärnstensfärgat (PASSA NOGA, det bränns så lätt vid - det handlar om sekunder!), tillsätt smöret och fortsätt rör. Akta så att du inte bränner dig på ångan. Så snart smöret smält, tag av kastrullen från plattan och räkna lugnt till 3. Tillsätt därefter långsamt grädden och fortsätt vispa. Tänk på att karamellen kan bubbla upp när smöret och grädden tillsätts! Rör slutligen i saltet. Häll över i lämpligt kärl och ställ att svalna. Karamellen kommer då att tjockna. Förvara i kyl om du inte ska använda den samma dag. OBS! Om du smakar av karamellen och tycker att den inte är salt nog - akta dig för att salta mera. Det tar tid för saltet att lösa sig och om du kollar så ligger troligtvis saltkornen på botten av kärlet. 

Dags att tillsätta smöret!
Färdig! Om den står i kylen kommer den stelna till ordentligt och bör tas ut i rumstemperatur innan användning.

Smörj och bröa två 20 cm formar med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.

Rör socker, smör och vanilj krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda ordentligt mellan varje. Vispa nu på hög hastighet i 3 min, så att blandningen blir riktigt ljus och fluffig. Blanda under tiden ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke.

Tillsätt mjölblandningen och mjölken växelvis, börja och sluta med mjölet. Rör på låg hastighet och bara så att allt blandas, dvs. överarbeta inte smeten.

Färdig för ugnen!

Fördela smeten i de två formarna och grädda mitt i ugnen i 30-40 min. Prova med sticka i mitten, den ska vara torr.

Låt kakorna svalna i sina formar ca 10 min, stjälp därefter upp dem på galler och låt svalna helt.

Rör smöret till frostingen krämigt. Tillsätt florsockret, ca 2 dl i taget. Tillsätt den helt avsvalnade salta karamellen (OBS! Inte hela satsen, utan bara 0,8 dl). Vispa tills frostingen blir jämn och fin. Om den känns torr kan man tillsätta 1-2 msk mjölk eller grädde.

Frosting med ansenlig mängd florsocker.

Montera tårtan på följande vis:

Om bottnarna är lite toppiga efter gräddningen kan man med fördel putsa till dem med en tandad kniv. Dela dem sedan i två halvor vardera. Bred på grovt mosade jordgubbar på första halvan. 

Här har jag skurit av lite av toppen, för att få bottnen jämnare. Denna delas sedan i två delar.

På med jordgubbar och nästa del.

Stick små hål i kakan och häll över ca 0,8 dl salt karamell. Vill man att den salta smaken ska komma fram riktigt ordentligt, kan man med fördel strö LITE flingsalt över karamellen. Bred på ett rejält lager med frosting. Lägg på nästa tårtbotten. 




Bred på ett lager med mosade jordgubbar. Lägg på locket och gör små hål i detta. Häll över resterande mängd karamell (och ev. flingsalt) och låt sjunka in. Bred frostingen på toppen av tårtan. 




Alla lager ska vara synliga och det ska inte se perfekt ut. Garnera gärna med jordgubbar, tänk bara på att de ska vara helt torra när du lägger på dem. Vatten och smörkräm är ingen lyckad kombination.

Den är fin utan jordgubbar också. Man skulle kunna ringla lite karamell på toppen kanske?



Lycka till!

Receptet är hämtad från the baker chick, jag har lagt till jordgubbarna och ökat saltmängden i karamellen.