28 februari 2014

Hemgjorda korvbröd





Uppdatering! Det bör tilläggas att dessa korvbröd är ganska små i storleken. Om man vill ha dem lite större kan det vara lämpligt att göra ca 10-12 st av en sats istället.

Att baka egna korvbröd är i min värld lite smått präktigt. Så nu riskerar jag att framställa mig själv som en sådan där jobbig människa som ska verka perfekt, som alltid gör ALLT från grunden (och dessutom måste blogga om det...). Jag kan lugna er med att så är inte fallet. Vi har alltid vackert tuggat på de korvbröd som affären erbjudit. Och när jag skriver tuggat så menar jag verkligen just tuggat - för de vi har hittat här är alltid ganska torra och trista och kräver därmed en ansenlig bearbetning innan de går ner. Till och med barnen har tyckt att de varit torra och de är normalt sett INTE känsliga när det kommer till bröd. Jag har också, med viss fascination, noterat att de i princip aldrig möglar. Jag försöker ihärdigt att inte tänka på de tillsatser som de innehåller. Det kanske är bra att utveckla sin präktighet, om inte annat så för hälsans skull?


Eftersom farmor och farfar är här idag och har tagit ut barnen på cykeltur i den närliggande parken, så tänkte jag ta tillfället i akt och baka min första batch med korvbröd. Det är bra att ha en blogg, man drivs verkligen till att testa saker man annars inte skulle göra! Så. Varmkorv med hembakat bröd får bli dagens lunch!

Hur gick det då? Jodå, det var en trevlig deg att jobba med. Jag tillsatte nog lite mindre mjöl än vad receptet föreslog, ändå var den inte kladdig (degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigbearbetad). Jag kan säga de slår vår affärs korvbröd med hästlängder, både i smak och konsistens. De blev lätta, luftiga och saftiga och fick tummen upp av både killarna och farmor och farfar. Kul! Till skillnad från sina tillsatsinnehållande vänner så lär de mögla illa kvickt - så de överblivna bröden hamnade i frysen och inväntar nästa korvlunch. 

Receptet nedan är det jag följde idag. Om man ytterligare vill bejaka sitt nyttiga jag (som om det inte räckte med att man bakar eget!?) så kan mängden grahamsmjöl med fördel ökas på, på bekostnad av vetemjölet. Nästa gång kanske jag ökar på saltmängden något. Vill man göra hamburgerbröd av den här degen så borde det också fungera utmärkt! 

Recept:
20 st korvbröd

25 g jäst
3 dl mjölk
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 msk sirap
1 dl grahamsmjöl
7,5 dl vetemjöl special

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Häll saltet i bunken. Ljumma mjölken tillsammans med oljan och lös jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av degvätskan och sirapen. Arbeta in mjölet, men spar ca 1 dl till utbakningen. Låt maskinen jobba i 5-10 min (jag körde min på den lägsta hastigheten i 9 min). Jäs degen i 30 min på varm plats. Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda till en avlång limpa. Skär i 20 bitar och forma ca 15 cm långa korvbröd. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Låt jäsa ytterligare 30 min på plåten och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 min, tills bröden har fått fin färg.

Ojäst korvbröd
Färdiggjäst korvbröd

Här svalnar de färdiggräddade godingarna på galler

Lycka till!


Receptet hittade jag på receptfavoriter.se.







26 februari 2014

Härliga semlor med hemgjord mandelmassa!

Härlig, fluffig semla!

Äntligen tid för semlor! Jag är ett stort fan av vetebröd i alla dess former och kombinationen med härlig, krämig mandelmassa och vispgrädde är svårslagen, tycker jag. Jag brukar sällan baka egna, men i år fick det bli ändring på den saken. Semlorna har ju inte hittat till Kölns konditorier och dessutom fick jag en förfrågan från Lotta på hjul om jag kunde fixa ett gäng semlor att säljas till semlehungrande förbipasserande på Zülpicher Str. här i Sülz idag (Lotta säljer svenskprodukter utanför skandinaviska affären Jättefint en dag per vecka). Det lät så kul och spännande att jag sa ja på direkten! Förmiddagen idag har varit hektisk med garnering och iordningställande och leverans av 50 semlor, men det var hur kul som helst och nästan alla gick åt!


Lotta gör en produktutvärdering utanför Jättefint-butiken!
Att göra egna semlor är egentligen inte särskilt svårt. En nyckelingrediens är ju såklart mandelmassan och om semlorna inte hittat till konditorierna här i Tyskland så verkar även mandelmassan vara på villovägar. Den har åtminstone inte hittat till den lokala mataffären där vi bor (för där fanns det enbart marsipan). Så efter att ha inhämtat lite inspiration på nätet så bestämde jag mig för att göra egen mandelmassa. Och blev förvånad över hur enkelt det var. Ja... på pappret i alla fall. Tydligen inte tillräckligt enkelt för mig, eftersom jag under den senaste veckan producerat nästan 3,5 kg i mina försök att optimera receptet till den ultimata mandelmassan. Men det blev bra till slut!

De flesta recept på mandelmassa som jag hittade innebär bara att man mixar mandel med strösocker i proportionerna 1:1. Det provade jag först. Det smakade absolut mandelmassa, men var lite väl knastrigt för min smak. Då hittade jag istället ett inslag på nätet med surdegsbagaren Sébastien Boudet och fick ny inspiration. Han blandar mixad mandel med oraffinerat socker som han kokat med vatten till 118 grader. Perfekt! Det löser ju problemet med knastrigheten. Jag blev så till mig att jag omedelbart sprang ut och köpte en termometer avsedd för bakning (vilket jag tänkt göra hur länge som helst, men nu blev det äntligen av). Tyvärr valde jag nog fel råsocker, för det hade en väldigt karamelliserad smak och kokningen förstärkte denna betydligt. Så min mandelmassa smakade nästan enbart karamelliserat socker! Inte så kul (men definitivt inte Sébastien Boudets fel). Men man ska inte låta sig nedslås. Efter att nästan ha länsat affärens mandelförråd satte jag igång med en tredje sats mandelmassa och den här gången gjorde jag en egen hybrid av de två förstnämnda metoderna. Jag skållade först mandel och mixade den sedan i matberedaren. Sedan kokade jag strösocker med lite vatten tills dess att det mesta av sockret var smält/upplöst. Jag lät alltså inte sockret karamelliseras överhuvudtaget. Sedan blandade jag bara denna sockerlag med mandeln och spädde med lite vatten. Klart! Blev fantastiskt god! När semlorna sedan sattes ihop dagen därpå så rörde jag ut den med semlornas inkråm och ovispad grädde till önskad konsistens. 

Recept (18 semlor):

Receptet på vetebullarna är detsamma som jag använder till mina kanelbullar, se tidigare inlägg för måttangivelser och instruktioner. En sats deg räcker till 18 semlor. Jag formade bollar av den ojästa degen och lade ev. skarv nedåt på plåten. Jag jäste dem i avstängd ugn i lite drygt 45 min (med ett kärl med kokhett vatten i botten av ugnen). Medan ugnen blev varm (200 grader, varmluft) penslade jag första plåten med uppvispat ägg, den andra fick fortsätta jäsa i rumstemperatur under tiden, täckta med en handduk. OBS! För att bullarna ska bli höga, fina och luftiga krävs att degen bearbetas länge i maskinen, mina fick gå på lägsta hastigheten i nästan 30 min (jag har en Kitchen Aid). Den här tiden kan säkert variera beroende på vilken assistent man använder. Det viktiga är att degen klarar glutentestet innan man bakar ut den! Sedan måste den få jäsa tillräckligt länge efter utbakningen. Dessa två moment är verkligen nyckeln till att de ska bli bra. Följer man detta blir bullarna kanonfina!


Ojästa bullar

Jästa bullar

Ingredienser till monteringen av semlorna:

Mandelmassa (till 18 semlor):
200 g mandel
200 g strösocker
ca 0.5 dl vatten

8 dl vispgrädde 
vaniljsocker efter smak

Gör så här: Skålla mandeln (lägg dem i kokande vatten och avlägsna sedan skalet). Kör den i matberedaren tills du får ett fint pulver. Koka sockerlagen och rör tills det mesta av sockret löst upp sig/smält. Blanda mandeln med sockerlagen och tillsätt ev. lite vatten. Låt svalna. Plasta in bunken ordentligt och ställ i kylen tills du ska använda den. Den står sig i några dagar. 

Montering av semlornaSkär av toppen av bullen och använd detta som lock. Gröp ur mitten av bullen försiktigt med en gaffel och spar inkråmet till fyllningen. Blanda inkråmet med mandelmassan och tillsätt ovispad grädde till önskad konsistens. Fyll bullarna med mandelmasse-blandningen. Vispa grädden och söta med vaniljsocker. Spritsa eller klicka den över mandelmassan. Lägg på locket lite på snedden och pudra över rejält med florsocker. Klart!


Här är några av semlorna som jag gjorde idag!





24 februari 2014

Låg aktivitet här på bloggen...

...eftersom vi har varit lite sjuka här hemma (kindergarten är vår lokala leverantör av infektioner och jag gissar att vi inte är ensamma om det fenomenet) och sedan har vi fått jättetrevligt besök av farmor och farfar. Mysigt umgänge och lek ute - då har bloggandet fått stryka lite på foten. Men jag kommer snart tillbaka! Och jag har fått ett roligt projekt nu på onsdag, då jag ska baka semlor som ska säljas utanför Jättefint (en butik här i Sülz som drivs av Johanna Gruber och där man bl.a. kan hitta fina skandinaviska barnkläder, leksaker och designprodukter). Det är Lotta på hjul som säljer semlorna, så om det är någon som läser detta och är intresserad, så kan man kontakta henne och beställa i förväg! Det här känns framför allt kul, men även lite pirrigt för min del. Hoppas alla blir nöjda!


19 februari 2014

Vaniljdrömmar (och lite barndomsnostalgi)


Vaniljdrömmar

Min mormor Ingrid är numera inne på sitt 97:e levnadsår. Hon fick för några år sedan flytta från sitt hus till ett trygghetsboende, men att säga att hon är pigg för sin ålder är ändå ingen överdrift. Hennes minne är bättre än de flestas, bara en sådan sak. Min mormor, min snälla, varma, kärleksfulla mormor som har betytt - och som betyder - så mycket för mig. En förebild på många sätt. Hon har alltid satt sina medmänniskor före sig själv. Till en gräns då det nästan blivit komiskt, som när vi åt söndagsmiddag hemma hos henne och morfar och hon inte satt vid det stora bordet tillsammans med oss andra, utan vid ett litet bord intill - så att hon lättare skulle kunna springa till köket och serva oss andra med vad det nu var vi ville ha...

Både jag och min lillebror Martin var hos mormor och morfar en stund både före och efter skolan under låg- och mellanstadiet. Förstå vilken lyx! En win-win-win situation som inte bara gjorde mina föräldrar och oss barn nöjda, utan också troligen mormor, som alltid älskat barn mer än något annat. 

Att stiga in i hennes kök var som att stiga in i en omfamning. Jag vet att det här låter som en försköning, som någon slags fiktiv och i efterhand konstruerad Bullerbyvärld. Men det är det inte! Vi kände oss alltid så välkomna. I ugnen låg hemgjorda skorpor och torkade, på bakbordet låg nybakade brödkakor under välstrukna linnehanddukar och i den rosa plåtburken fanns alltid - ALLTID - hemgjorda sockerringar. Hur många vetebullar har jag inte omsorgsfullt snurrat upp och doppat i rabarbersaft vid hennes vaxduksbeklädda köksbord? Hur många plättar orkade hon egentligen steka till oss fyra förväntansfulla kusiner? Hur många portioner köttbullar och hur många tallrikar med mjölk och hemlagad plommonsylt har jag avnjutit där? Hur underbart var det inte att barfota springa till hennes trädgårdsland och bryta av några rabarberstjälkar och sedan sitta på hennes soliga yttertrapp och doppa dessa i en kaffekopp med socker? Jag har så många härliga mat- och fika-minnen från den här tiden hos henne. Och framför allt minnen av en mormor som alltid, alltid hade tid för oss barn och som gjorde allt hon kunde för att vi skulle få leka, trivas och må bra. Det önskar jag att alla barn fick uppleva. Tack, älskade mormor!

Så länge som hon orkade hålla igång och baka så bullades det självklart upp med välfylld kaffebricka vid varje besök. Det hörde liksom till. Bullar, mazariner, pariservåfflor, sockerringar och... vaniljdrömmar. Jag älskade särskilt hennes vaniljdrömmar. Nu hade det ju varit pricken över i att kunna baka efter just hennes recept - men tyvärr har jag inte det. Än! Min mamma letar för fullt och jag kommer lägga upp det när det dyker upp. Här är dock ett annat recept på drömmar som jag tycker väldigt mycket om. Det blir fina, höga kakor med mycket vaniljsmak. Jag tror mormor skulle gilla dom också. Det kanske är min tur att bjuda nästa gång vi ses?

Recept:

ca 40 st vaniljdrömmar

200 g smör (rumstempererat)
2,5 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
0,5 msk vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker)
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör, socker och vaniljpulver smidigt. Blanda mjölet och hjorthornssaltet i en separat skål, tillsätt sedan till smörblandningen. Blanda noga. Forma små bollar, ca 1,5-2 cm i diameter (man kan få nypa ihop dessa snarare än att rulla dem, det är en torr smet). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler. 



Färdiggräddad dröm!




Lycka till!










16 februari 2014

Polkacupcakes

Polkacupcakes med pepparmintsfrosting (foto: Lotta Balensiefen)


Jag har alltid tyckt att allt snack om den svenska vintern som väldigt kall, mörk och lång har varit en aning överdrivet. Visst, bor man i norra delen av landet är det en sak, men nu pratar jag om läget i Göteborgs- och Linköpingstrakterna där jag främst har huserat. Självklart är vintern lite trist men den har inte stört mig i någon större utsträckning. Men, jag erkänner nu att jag måste ha levt i någon slags förnekelse. Antagligen för att överleva. Nu vet jag nämligen hur lindrig vintern kan vara och hur jag vill att ALLA mina vintrar ska vara (nej jag ska inte bo kvar här, men ändå). Säsongen här i Köln har bjudit på 5-10 plusgrader i princip varje dag. Väldigt lite regn. Några få frostmorgnar - that's it! Och nu är det redan vår i luften här. Ni hör inte mig klaga, det kan jag lova. Snödroppar pryder rabatten och häromdagen hittade vi en tussilago. Dessutom har det börja komma lite blad på buskarna utanför huset. Så jäkla skönt. 

Jag har haft nöjet att lära känna Lotta här nere. Hon är fotograf och egenföretagare och säljer bland annat skandinaviska produkter till oss som hungrar efter lösgodis och Kalles kaviar (och mycket annat, kolla gärna in Lotta på hjul). Häromdagen var hon hemma hos mig och fotade när jag bakade polkagriscupcakes. Det var jättekul, även om jag knappast kan anklagas för att vara vare sig fotogenisk eller naturlig framför kameran. Hur som helst, det var Lotta som gav mig både receptet och polkagrisarna som receptet baseras på. 

Jag tror dessa härliga polkacupcakes skulle passa perfekt på ett barnkalas - de gillades nämligen av både stora och små. Dessutom känns de våriga. De bara gör det. Våra tre barn råkar alla fylla år inom loppet av 7 veckor (april-maj), så det känns onekligen bra med nya idéer som alternativ till tårta när födelsedagskalasen kommer dugga tätt... En sak bara. Servera dessa cupcakes rumsvarma. De stelnar nämligen till lite väl mycket i kylskåpet, troligen beroende på polkagrisinnehållet. Här nedan följer några bilder från äventyret, följt av receptet. Tack Lotta, det var jätteroligt att ha dig här!




Koffein, min drog.

Färdiga!


Min lilla hjälpreda! Ingrid 10 mån.


Det roligaste med att baka cupcakes - garneringen!

Voilà!


Recept:

(12 normalstora cupcakes)

Cupcakesmet:
150 g smör
2 dl socker
75 g polkagrisar
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl vispgrädde
2 ägg

Frosting:
0,5 dl florsocker
200 g färskost (philadelphia)
1/4 dl vispgrädde
pepparmintsarom efter egen smak
ev. röd livsmedelsfärg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn). Smält smöret och rör ner sockret. Krossa polkagrisarna fint och blanda dessa med mjölet och bakpulvret. Rör ner i smörblandningen tillsammans med grädden och äggen. Sätt pappersformar i muffinsplåt och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna. Gör under tiden frostingen. Rör ner florsockret i färskosten och tillsätt grädden. Smaka av med pepparmintsarom. Vispa frostingen fluffig med elvisp. Jag färgade därefter halva frostingen rosa och behöll andra hälften vit. Jag rörde ihop dem något med en sked innan frostingen åkte ner i spritspåsen, vilket gav en fin melerad effekt (som inte syns så väl på fotot). OBS! Garnera dina cupcakes först när de har svalnat helt. 



Lycka till!



Tulpaner som jag hittade på marknaden i fredags. Så härligt!















12 februari 2014

Schnellbackbrot - enkelt och gott fullkornsdinkelbröd!

Fullkornsdinkelbröd med solroskärnor 

Ich backe auf Deutsch! Jajamensan, första tyska receptet har nu rörts ihop och jag har självklart ambitionen att försöka mig på fler tyska läckerheter framöver. Fast idag handlar det om bröd, inte sötsaker! 

Till en början kan jag ju nämna att brödkulturen här i Tyskland definitivt hamnar på plussidan om jag ska lista bra och dåliga saker med att bo här. Det ligger bagerier överallt och jag älskar att gå dit tidigt på morgonen och välja och vraka bland härliga brötchen och limpor. Det tillhör vardagen på ett väldigt trevligt sätt och det är något som jag kommer att sakna när vi flyttar tillbaka till Sverige igen. 

Så varför ska man då baka bröd om det finns bagerier överallt? Jo, för att det faktiskt är ännu godare med det egna brödet. Det är ju dessutom mer ekonomiskt att baka eget och ombyte förnöjer! Här är dinkelmjöl väldigt populärt och ofta har man rejält med salt i brödet. Kanske för att smöret som man har på mackan väldigt ofta är osaltat? Om man vill ha saltat smör så får vända sig till en gammal bekant, nämligen Arla. Som finns i kyldisken här också. Så var man hemma igen.

Jag har tidigare bloggat om kalljäst frukostbröd, mitt favoritbröd som jäser över natt i kylen för att sedan snabbt bakas ut på morgonen utan att ens behöva knådas. Jag tycker ju att det är suveränt med jästa degar som ändå inte tar för mycket tid och kraft i anspråk - barnen behöver sitt och det är inte alltid man orkar dra igång ett surdegsbak som sträcker sig över några dagar (läs: aldrig - fast jag egentligen skulle vilja...). Så när jag fick ett tips av Isabella, en av mina svenska väninnor här nere, på ett gott och enkelt bröd som görs på fullkornsdinkel så nappade jag direkt. Hon behövde egentligen bara ge mig en tom mjölpåse - för det här är faktiskt ett tyskt mjölpåserecept - och säga "det behöver inte ens knådas" för att jag omedelbart skulle sätta upp det på min to-do-list. Dessutom gillar jag att degen innehåller jäst. Jag är inget större fan av bakpulverbröd (scones är undantaget!), för de står sig inte så bra och får inte alls samma härliga konsistens som bröd bakat på jäst. 

Det här receptet involverar torrjäst som väcks till liv genom en kort 10 min inkubering i början av baket och som även får en skjuts genom att man sätter in brödet utan att förvärma ugnen. Inga långa jäsningstider, med andra ord. Brödet bakas som sagt på fullkornsmjöl av dinkelvete (vilket har sin motsvarighet i grahamsmjöl, som ju är ett fullkornsmjöl av vanligt vete). Jag fick inte tag i brotgewürz (dvs. brödkryddor), så jag mortlade istället hel kummin och fänkål. Brödet blev väldigt saftigt och gott och kommer utan tvekan att bli ett stående inslag här hemma. Jag ska även prova att variera det med avseende på frön och mjölsorter!


Recept:

1 bröd (bakas i avlång brödform)

1 msk honung
5 dl ljummet vatten
2 msk naturell yoghurt 
1 pkt torrjäst (avsett för 500 g mjöl)
500 g fullkornsdinkelmjöl
1 tsk brödkryddor (jag hade i 0,25 msk vardera av kummin och fänkål)
1 msk havssalt
4 msk solroskärnor
olivolja till formen

Gör så här:
Lös honungen i 1 dl ljummet vatten. Rör i yoghurten och jästen. Låt blandningen stå i ca 10 min tills små bubblor börjar bildas. Tillsätt resten av vattnet. Blanda mjöl, brödkryddor, salt och solroskärnor och rör ner det i degvätskan. Smörj brödformen med olivolja och "bröa" med solroskärnor om så önskas.




Häll degen i formen och låt stå i 10 min.



Sätt på ugnen på 220 grader först när du ställer in brödformen, den ska alltså INTE vara förvärmd. Grädda i 20 min. Sänk sedan till 190 grader och grädda i ytterligare 40 min. Klart! 




Lycka till!





10 februari 2014

Chocolate Truffle Cake - lyxig och glutenfri!



“If there's no chocolate in Heaven, I'm not going.” 
― Jane SeabrookFurry Logic Laugh at Life

Jag har letat efter ett riktigt bra recept på en chokladkaka. Först tänkte jag baka mitt favoritrecept på kladdkaka, men det kändes lite trist att komma dragandes med det eftersom jag redan bakat både citronkladdkaka och hallon & blåbärskladdkaka här på bloggen. Jag ville sikta lite högre och göra något lyxigare och... ännu mer chokladigare! Dessutom tänkte jag att det kunde bli ett bra tips inför Alla hjärtans dag. Att göra den här chokladtårtan - för jag vill faktiskt kalla den just chokladtårta - var kanske dock inte att sikta särskilt högt, för den var så otroligt enkel att göra. Bara fyra ingredienser! Men smaken och konsistensen blev helt fantastisk! Är inte enkelheten oftast genial?

Chocolate truffle cake låter extremt mastigt och jag gillar inte när det blir för mörkt och tungt i chokladväg. Därför valde jag att göra den här tårtan på en blandning av mild 70%-ig, 52 %-ig och 30 %-ig choklad. Det blev precis lagom för min smak. Både barn och vuxna uppskattade den! Vill man ha den riktigt mörk och bitter i smaken, så kan man ju satsa på enbart 70%-ig choklad. Man ska alltid välja choklad av bra kvalitet (kakan blir inte godare än själva råvaran) så om någon ens tänkte tanken på blockchoklad så släpp den direkt. Satsa på någon choklad av bra kvalitet, det gör stor skillnad!

Tårtan görs på enbart choklad, smör, socker och ägg, vilket borde glädja den som råkar vara glutenallergiker. Volymen i tårtan får man genom att dela äggen och vispa äggvitorna riktigt hårt innan de vänds ner i chokladsmeten. I ugnen reser sig kakan nästan som en sufflé, men sjunker sedan ihop när den får svalna. Och det betyder alltså inte att du har misslyckats - det är precis så det ska vara. Resultatet blir en frasig yta med ett fudge-liknande, underbart mjukt och saftigt innehåll. Den smälter i munnen! Kakan mår bara bra av att mogna i kylen, så gör den gärna någon dag innan servering.


Recept:

225 g osaltat smör
340 g choklad (jag använde 100 g 70%, 140 g 52%, 100 g mjölkchoklad)
3 dl strösocker
6 stora ägg

Gör så här:

Klä botten på en springform med bakplåtspapper (lägg pappret över botten, stäng formen och klipp bort överflödigt papper).Smörj pappret och formens kanter med smör. 




Separera äggen, spar både gulorna och vitorna. Tärna smöret och bryt chokladen i småbitar och lägg alltihop i en mikrovågsugnssäker bunke. Mikra på full effekt i 30 s-intervaller och rör emellan varje intervall. Jag höll på så tills smöret var helt smält och rörde sedan chokladen i det varma smöret tills den också smälte. Den färdiga chokladsmeten var inte alls särskilt varm. Vispa ner strösockret (med vanlig visp) och tillsätt äggulorna en och en. Vispa noga mellan varje gula. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Hårt vispade äggvitor.



Vänd försiktigt ner vitorna i chokladsmeten med en slickepott. Här är det bra att ta lite tid på sig, så att inte volymen försvinner. Rör inte för kraftigt!


Äggvitor blandas med chokladsmet...



Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 165 grader (vanlig ugn) i 1 h. 

Först reser sig kakan högt, sedan sjunker den när den svalnar.

Låt den svalna 1 h i formen och ställ den sedan i kylen i några timmar innan du lossar den ur formen.


NJUT!




Lycka till!

Recept hämtat från Bakerella.

6 februari 2014

Smarrig mini-cheesecake med hallontopping


Jag har en något ambivalent relation till cheesecake. Jag älskar smaken av cream cheese, särskilt i kombination med vanilj, men jag kan ibland tycka att konsistensen är lite sträv och knepig och att det ofta blir lite torrt. Är det bara jag? En del av problemet, åtminstone så som jag upplever det, beror på digestivekex-bottnar. Jag tycker de är torra och märkligt mäktiga på något vis. Ja, jag har väl helt enkelt issues med digestivekex. Men det är ju självklart ingen ursäkt för att inte baka cheesecake, man kan ju faktiskt välja något annat kex om man föredrar det!

Jag ville här prova att göra cheesecake i portionsformat. Jag tänker att de skulle kunna passa på ett buffébord vid kalaset (varför inte till påsk?), till kaffet efter middagen eller...ja, bara som vanligt fika! Receptet till själva cheesecakesmeten hittade jag hos Bakerella och jag hittade luftlätta vaniljkex i affären som jag körde i matberedaren med smör och mjölkchoklad - detta blev en väldigt god och mjuk botten. Jag valde att toppa med en vanilj/hallongelé. Dessa blev supergoda, helt otroligt krämiga och saftiga... och dessutom snygga! Min äldste sons kommentar efter att ha ätit första skeden var "finns det fler bakelser i kylskåpet, mamma??". Ett gott betyg, således.

Jag valde att baka dem i stadiga pappersformar avsedda för muffins. Formarna hade en bottendiameter på 5 cm, övre diameter på 6 cm och var 4,5 cm höga. Enda saken jag blev missnöjd med var att det blev fläckar på formarna p.g.a smöret i bottnarna. För att undvika detta kan man ju välja att använda en aluminiumform istället (även om de inte är lika snygga). Om man väljer mjukare formar krävs en muffinsplåt för att de inte ska flyta ut. Det här blir verkligen mini-cheesecakes, med betoning på mini. Om man vill kan man ju använda större formar, tänk då bara på att öka gräddningstiden. 


Recept:

8 st mini-cheesecakes

Botten:
25 g mjukt smör
75 g ljus choklad
vaniljkex (jag använde 15 st väldigt lätta kex med en diameter av ca 3 cm)

Cheesecake-smet:
225 g philadelphiaost, rumstempererad
0,75 dl strösocker
1 stort ägg
2 tsk flytande vaniljextrakt
0,5 msk pressad citronsaft

Hallontopping:
200 g frysta hallon
6 msk strösocker
Frön från 1 vaniljstång
1 dl vatten
2 gelatinblad

Gör så här:
Kör smöret, kakorna och chokladen matberedaren tills dess att det blir en smulig massa. Fördela massan i muffinsformarna.



Sätt ugnen på 175 grader. Vispa färskosten och sockret så att det blir smidigt och fluffigt. Vispa ner ägget och tillsätt därefter vanilj och citronsaft. Fördela smeten mellan formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tänk på att de stelnar till i kylen, övergrädda dem inte. Låt svalna och förvara därefter i kylskåp.



Hallontopping: blanda alla ingredienserna utom gelatinet (som du istället blötlägger i kallt vatten) i en gryta och låt koka till en puré i ett par minuter. Passera blandningen genom en sil och ta vara på den saften. Låt gelatinbladen smälta i den varma saften (som bör uppgå till ca 2 dl). Låt svalna - men inte stelna. Skeda upp gelatinblandningen på de avsvalnade cheesecakesen och ställ in i kylskåpet. Täck bara över med plastfolie om hallontoppingen helt har svalnat, annars vänta. Vid serveringen kan man t.ex. dekorera med hallon och vit choklad. Njut!





Lycka till!







3 februari 2014

Salty vanilla chip cookies

Salty vanilla chip cookies
Ernst Kirschsteiger sade en gång att "man känner sig aldrig så rik som när man tar ut ett nybakat bröd ur ugnen". Ett lite udda (och kanske på gränsen till pretentiöst) uttalande kan tyckas, men jag kan faktiskt inte annat än att hålla med honom. Doften av nybakat bröd - och tillfredsställelsen i att man skapat det med sina egna händer - det känns så genuint och tryggt. Bra sagt där, Ernst.

Något annat som får mig att bli väldigt glad i själen är något så enkelt som att skrapa ur en vaniljstång. Hur många nördpoäng får man för det? En hel del antagligen - men jag står för det fullt ut. Det känns ju så äkta och lyxigt på något vis! Jag kan inte hjälpa det. Vanilj är min favoritkrydda när det kommer till bakning. Det är bara så fantastiskt gott!

I det vanliga vardagsbaket kanske man inte alltid är beredd att skrapa vaniljstång, hur lyxigt det än känns och hur glad i själen man än blir. Vaniljstång är ju inte jättebilligt. Men jag uppmanar definitivt alla att använda vaniljpulver alt. ett riktigt bra vaniljsocker/vaniljextrakt när ni bakar! Det gör nämligen stor skillnad. Vaniljpulver är helt enkelt malen vaniljstång och finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer. Har sett det i alla större kedjor, tror jag. Det kostar lite extra, men är rätt drygt och värt varenda krona. Det ger en mycket kraftigare vaniljsmak än det där trista kritvita pulvret som knappt smakar vanilj alls, det vill säga vanillinsocker (vanillin är ett smakämne framställt på syntetisk väg). Vaniljsocker som innehåller äkta vanilj (i form av vaniljpulver) eller flytande vaniljextrakt fungerar också jättebra!

Jag hittade ett smarrigt recept på chocolate chip cookies där fokus ligger på vanilj och vit choklad. Kände att jag bara måste prova detta. Dessutom är det lite salt på toppen av kakorna och det fick mig också intresserad. Sötsalta smaker i bakning gillar jag, nämligen. Återigen är det bake or break som stått för inspirationen. Jag har gjort några ändringar för att anpassa ingredienserna till det utbud av havregryn och socker som just nu står mig till förfogande. Dessutom tänker jag faktiskt lyxa till det med vaniljstång den här gången. Så det så.

Kakorna blev väldigt, väldigt goda. Det hade gått att äta bara smeten... En dröm för vaniljälskare, skulle jag säga. Och det där lilla flingsaltet på toppen sitter fint. Väldigt lätta att göra! 


Recept:

45 st cookies

6,5 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
180 g osaltat smör (mjukt)
1 msk vaniljextrakt (fast jag tog 0,5 msk + frön från 1 vaniljstång)
1,75 dl ljust muscovadosocker
1,75 dl strösocker
2 stora ägg
200 g vit choklad
Flingsalt
ev. malen vanilj från vaniljkvarn

Gör så här:
Blanda ihop havregryn, vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Ställ åt sidan. Använd en köksmaskin och
rör på medelhastighet ihop smöret med vaniljextraktet och vaniljstångsfröna, blanda tills det är krämigt och smidigt. Tillsätt muscovadosockret och strösockret, blanda tills smeten är fluffig. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om ordentligt där emellan. Tillsätt mjölblandning, lite i taget och blanda på låg hastighet. Tillsätt hackad vit choklad. Forma små bollar (jag fick ut 45 stycken), strö över några korn flingsalt, mal ev. över lite torkad vaniljstång (från vaniljkvarn) och grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Kakorna ska vara lite ljusbruna i kanten och mjuka i mitten. Låt dem vila en stund på den varma plåten innan du för över dom till gallret för att svalna. 


Lycka till!